Vi lanserar GT-Sill till årets julbord

Publicerad: 14/11

Axmar Brygga lanserar inför årets julbord en unik inlagd sill som är kryddad med både gin och tonic. 
– Eftersom jag älskar sill med akvavit är det roligt att experimentera med olika spritsorter i sillen, berättar Leif Klövstedt, köksmästare på Axmar Brygga.

– Gin är en destillerad spritsort smaksatt med enbär och tonic är en ganska bitter dryck smaksatt med kinin. Tillsammans smakar de fantastiskt gott så med de bittra kryddorna tillsammans i en lag gjord för sill med sötma och syra som balanserar upp dem så har vi fått fram en helt ny och unik smak, berättar Leif. Jag ville även sätta en twist på lagen och förstärka huvudingrediensernas unika karaktärsdrag. 

Receptet inleds traditionellt med 1 del ättika och 2 delar socker. 
– Sedan tidigare har jag gjort en inlagd gurka som jag använder spaden av för att tillföra en fräsch ton i smaken, förklarar Leif då tre delar gurklag från gurkinläggningen tillsätts. 

För att ge GT-lagen fyllighet använder Leif sedan en pepparpasta som är gjord på kokta hela svartpepparkorn som har mixats med sin spad till en pure.
– Enbäret i sig har en ganska frän skogskaraktär så den rostar jag innan jag tillsätter den i lagen, för att ge den en något rundare och fylligare smak. 

Vidare tillsätter Leif lagerblad, citronsaft, gin och kokar lagen en stund innan han vrider av värmen och fyller på med tonic.
– När lagen svalnat helt tillsätter jag små citronskivor och blandar med inlagd naturell sill och eventuellt några gurkskivor vid servering. Så är GT-sillen skapad! Jag hoppas verkligen att det är många som vill komma och smaka den här alldeles egna delikatessen, hälsar Leif. Sedan vill jag förstås tipsa om våra glacerade vildsvinsspjäll också, men det är förvisso en annan gastronomisk historia.

Se alla nyheter »