Besöksmålet mitt i Sverige - men vid kusten!

Publicerad: 26/6, 2020

I sommar blir året då vi semestrar hemma. Eller rättare sagt tar hemester i vårt eget avlånga land. Mitt i Sverige, rättare bestämt mellan Gävle och Söderhamn ligger kulturhistoriskt intressanta Axmar bruk och havskrogen Axmar Brygga. Gör man en avstickare från E4 och följer Jungfrukusten så kommer man till ett besöksmål utöver det vanliga.

Restaurangen och bruket ökar i popularitet år från år och det är inte konstigt då besökarna bjuds en panoramautsikt över orörd skärgårdsmiljö smyckat med ett otroligt rikt fågelliv och djurliv. Gäster från både när och fjärran får uppleva en unik kombination av kustatmosfär, historia, naturreservat och vandringsmöjligheter. Nytt för i år är att förutom vandrings- och cykeleder har man även startat tre nya paddelleder samt att man kan hyra både kajaker och cyklar på plats i bruket.

Matgästerna på Axmar Brygga kan sitta antingen på den inglasade bryggan eller inne i restaurangens trivsamma 1800-talsmiljö med öppen spis och skimrande slaggstensväggar som vacker inramning. Nu i sommartid hålls även stora icke inglasade delar av bryggan öppen där maten kan avnjutas under bar himmel till vågornas brus. Årets välkomponerade sommarmeny består av fisk, skaldjur, kött, vilt och flera vegetariska alternativ samt att "Dagens fångst" är ett stående erbjudande under högsäsong.

Avstickaren från E4:an för att uppleva Jungfrukustvägen är bara några kilometer längre och tar inte mer än 20 minuter extra men är värd en hel del mer när det gäller sevärdheter och aktiviteter. Några som upptäckt detta är Sveriges husbilsägare då Axmar Brygga idag är en av Sveriges mest populära och välbesökta ställplatser.

– Vi var tidiga med att erbjuda ställplatser, berättar grundaren och VD Yngve Persson. Men de senaste åren har utvecklingen varit otroligt positiv och vi gör allt för att leva upp till förväntningarna som våra gäster har. I år har vi lagt i en ny badbrygga och öppnar en liten servicebutik för husbilsfolket samt att vi tagit fram ett bokningssystem för de som vill vara säkra på att få elplats eller stå i anslutning till restaurangen. Vi har 40 elplatser med el intill restaurangen men utan el har vi som målsättning att kunna garantera alla plats. I samarbete med bruket öppnar vi nu upp så att ingen skall bli utan ställplats när man hälsar på här i Axmar.

Förutom husbilar och båtar så lämpar sig miljön utmärkt även för de som gör en roadtrip över dagen eller korsar landet på sin bilsemester då det är massor av aktiviteter både på restaurangen och i bruket under sommaren samt att det finns Bed & Breakfast för de som vill övernatta på orten.

– Under juli så bjuder vi även in MC- och bilentusiaster måndagar och tisdagar, säger Yngve. Alla typer av motorcyklar och årsmodeller hälsas särskilt välkomna måndagar och alla med entusiastbilar tisdagar. Vi bjuder till lite extra för dem och blir det uppskattat så kanske vi fortsätter in i augusti. På bruket arrangerar man bland annat onsdagsfrossor, hemesterlördagar, familjedag och särskilda kvällar med både folkmusik och allsång.

Axmar Bruk har även utställning av konst och konsthantverk i Bläckhornet och i Hyttan, kajaktävling, familjedag samt att hela bruket och engelska parken är öppen.

Axmar Bryggas rymliga och härliga atmosfär lämpar sig utmärkt för de som vill njuta av god mat med nära och kära inte minst i dessa tider. Extra stora utrymmen mellan borden, stor uteservering och kösystem vid entréer borgar för trivsel med fysisk distans och ändå social närhet.​

Boka ert bord här >>
Husbilsbokning >>

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK