Yngve, Johan och Leif med personal hälsar alla varmt välkomna till årets julbor på Axmar Brygga

Yngve, Johan och Leif med personal hälsar alla varmt välkomna till årets julbor på Axmar Brygga

Flera nyheter på årets julbord

Publicerad: 5/9, 2019

Havskrogen Axmar Brygga, belägen på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland i kulturhistoriskt intressanta Axmar bruk, har serverat traditionella julbord med klassiska delikatesser sedan 1998. Hur är då utvecklingen av den svenska klassikern ”julbordet”, håller intresset och traditionen i sig?
– Det är absolut positivt och försäljningsmässigt var förra årets julbord till och med det bästa någonsin, berättar Yngve Persson som var med och grundade restaurangen för mer än 20 år sedan. Det är alltid en härlig atmosfär och det blir er riktigt ”julig” stämning i lokalen.

Vilka dagar och tider håller ni öppet?
– Vi öppnar upp julbordet fredag den 22 november och serverar det ända fram till söndag den 22 december. Vi har i regel två sittningar, en över lunchen och en på kvällen. Men även om vi har många sittningar så är det bra om större sällskap och företag är ute i god tid med sina bokningar.

Vad kan då gästerna förvänta sig av årets julbord?
– En riktigt trevlig och mysig atmosfär i en unik miljö förstås men även många genuina smaker, berättar köksmästare Leif Klövstedt. Som gäst skall man kunna hitta sina favoriter som lutfisk, kalvsylta, inlagd strömming, räkor, rökta fiskar och mycket mer på det väl tilltagna julbordet. Dessutom har vi några riktigt kulinariska nyheter i för i år i form av tre helt nya sillsmaker. En asiatisk sill med chili, lime, citrongräs och koriander, en smaksatt med nypon samt en riktig julsill med lingon- och kanelsmak. På det varma bordet erbjuder vi i år en egenkomponerad oxsvansragu med glöggkryddor och russin.

– Sedan får man inte missa vårt trancheringsbord där det bjuds på helstekt oxfilé med huset pepparsås gjord på egen oxfond med dragonmajonnäs, poängterar Yngve. Jag skulle vilja påstå att det är en klassiker som verkligen sätter guldkant på smakupplevelsen bland de varma rätterna.

Är det några andra nyheter på gång?
– Ja, vi var ju tidigt ute med att erbjuda husbilsplatser i anslutning till restaurangen och intresset för det ökar hela tiden, säger Yngve. I somras hade vi besöksrekord när det gäller husbilsfolket så därför håller vi ställplatserna med el öppna hela december. Sedan så samarbetar vi ju med övriga aktörer i bygden så jag vill passa på att även poängtera att vi nu kan erbjuda övernattning med B&B.

Läs mer om årets julbord här >>

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK