Bildspel
Bildspel
Bildspel
paviljongen parken

Upplevelser

Ett stenkast från Axmarbrygga finns mer att se, göra och upptäcka än tidigare. Ja, själva resan till Axmarbrygga kan faktiskt vara en upplevelse bara det. Ta del av upplevelserna i Axmar här nedan.

Karta över bruket öppnar ni här >>
Vandringskartor finner ni här >>
Cykelkartor finner ni här >>
Paddlingsleder finner ni här >>
Kajakuthyrning mer info >>

cykel
kajak
blackhornet

Galleri Bläckhornet

I anslutning till restaurangen har ett gammalt magasin byggts om till en konstutställningslokal. Här äger konst- och hantverksutställningar samt försäljning rum under juni, juli och augusti.

Vilka som ställer ut på Galleri Bläckhornet, och när de ställer ut, står att läsa i kulturprogrammet som ni kan klicka er fram till på menyraden på vänster sida.

Dessutom finns det mer information om Galleri Bläckhornet på Facebook-sidan.

blackhornet
hyttan
hyttan

Hyttan

Axmarbruk, där Axmarbrygga Havskrog är beläget, grundades på 1670-talet, förstördes under de ryska truppernas härjningar 1721, men byggdes snart upp igen.

De byggnader som finns att se idag är från 1860-talet. Då uppfördes här ett helt nytt järnverk med masugn, smedja och valsverk. Det var en för sin tid mycket modern anläggning, men den snabba teknikutvecklingen under slutet av 1800-talet gjorde att det snabbt blev föråldrat. Järnverket var i drift fram till 1927. Hyttan står nu kvar som ett ståtligt monument från järnbrukstiden.

Axmar hytta ligger hundratalet meter från Axmarbrygga Havskrog. Under sommarmånaderna brukar hyttan fungera som museum samt aktiveras med olika typer av kulturella aktiviteter som teater, konserter och konstutställningar. I normala fall håller hyttan öppet för allmänheten lördagar och söndagar under juni, juli och augusti. Då kan man på egen hand gå runt och titta på denna industrihistoriska pärla från insidan! I december brukar julmarknader hållas i hyttan. Sommarens, samt december månads, kulturella program i hyttan står att läsa i kulturprogrammet som ni kan klicka er fram till på menyraden på vänster sida.

I hyttan kan även olika typer av arrangemang hållas i samband med tex fester och konferenser. Kontakta Föreningen Hyttan/Ebbe Lundqvist eller Axmarbrygga Havskrog för mer information.

paviljongen sommar

Slottsparken

Till bruket hörde en herrgård med park och lusthus. Parken har namnet "Slottsparken". Slottsparken är öppen för allmänheten och bjuder på flera vackra sevärdheter. Bl a kan man på en udde i bruksdammen hitta ett trevligt litet lusthus i nygotisk stil (se bilden).

Slottsparken ligger hundratalet meter från Axmarbrygga. Parken och bruksområdet är tillgängligt för promenader alla dagar året om. Skyltar finns uppsatta och i en särskild folder kan du läsa mer om miljön i Axmar och om Axmar bruks rika historia.

paviljongen sommar
axmar bruksbod
axmar bruksbod

Bruksboden i Axmar bruk

I Bruksboden - Axmar bruks gårdsbutik - hittar du ekologiska produkter från jordens alla hörn samt egenproducerade produkter. Dit hör tex egenproducerad honung i olika smaker, kryddblandningar, saft, sylt, chutney, marmelad och vinäger. Ekologiska ingredienser används så långt det är möjligt.

Bruksboden ligger ett stenkast från Axmar hytta. Mer information om Bruksboden finns på www.axmarbruksbod.se

frostviken

Kuststigen

Följ gärna den ca 1 km långa Kuststigen ut till kusten! Här kan du blicka ut över Axmars steniga oexploaterade skärgård och ta del av landhöjningens påverkan på landskap och växtlighet. Stanna till vid rastplatsen och njut av utsikt mot öppet hav och öar som Saxharen och Långrabbarna. Här finns information om vad som gömmer sig under vattenytan om både växter, djur och båtvrak. Följer du stigen en bit till kan du beskåda pråmvrak som sticker upp ur vattnet.

Och du, glöm inte att höja blicken, havsörnen kan komma glidande!

frostviken
undervattenspark
undervattenspark

Undervattenspark

Den 1 juli år 2010 invigdes Axmar bruks unika undervattenspark. Axmar bruks undervattenspark är en av världens första undervattensparker som visar både natur och kultur. Parken utgör en guide till undervattensvärlden och vänder sig till alla: båtturister, kanotister, strandpromenerare, dykare, restauranggäster...

I vattnen utanför Axmarbrygga dumpades från slutet av 1600-talet till början av 1900-talet utrangerade pråmar. Även flera handelsskepp förliste här. Flera av de dumpade och förlista pråmarna/skeppen syns tydligt från vattenytan eftersom inloppet in till Axmar bruk inte muddrats. Därmed går det att alltså att följa brukets nästan 300-åriga historia under vattnet.

Den sjöhistoriska lättillgängligheten gör Axmar bruk unikt i dessa sammanhang. Tillsammans med Sjöhistoriska museet i Stockholm och Länsmuseet Gävleborg, synliggörs och tillgängliggörs Axmar bruks undervattenshistoria för allmänheten i och med inrättandet av undervattensparken. De flesta vraken syns, om man åker båt eller kajak, som sagt från ytan. På Axmarbryggas övervåning finns också en stor pekskärm som visar var vraken ligger, hur vraken ser ut i dagsläget samt historien bakom de förlista pråmarna/skeppen.

Läs mer om Axmar bruks undervattenspark här: www.axmarbluepark.se